木箱 kibako

2014/ Private house/ Tokyo

大きさの異なる5つの箱を敷地中央に並べ、周辺環境と家族の暮らしを読み込みながらそれらを丁寧にずらしていく。するとそこに小庭が生まれ、朝陽が差し込み、涼しい風が抜け始める。同時に空間を横断する大きな木板は、床との距離から食卓となり、調理台となり、座卓となり、机となり、椅子となる。

こうして暮らしと環境が様々な距離で結ばれ、それらが一つの住宅にやわらかく編み込まれていく。ずらすという単純な操作によって、家具というスケールから自然環境というスケールまでが途切れる事なく繋がり、建築の内外をやわらかく溶かしていく。距離という住宅にとって極めて根源的なものを見つめなおすことで、そこに新しさと豊かさがもたらされると考えている。

5 different sized boxes were set on the site center. By reading the surrounding environment and the family’s manner of living, they are shifted carefully. Then a small garden is created; the morning sun comes shining in, and a cool breeze is blowing. Simultaneously, the space is traversed by a large wooden board that stands a little above the ground. It can easily be imagined as a dinner table, a working desk or even a chair.

This ambient surrounding and manner of living will be tied and interweaved softly into a house. By simply shifting the scale of furniture and nature a smooth connection is created. Thus, allowing for the interior and exterior architecture to meld. We think that to gaze across the distance at a very primordial object will bring about newness and richness there.

photo by Kai Nakamura